Érdemes

Miről írunk?

Új dolgok, fejlesztések, érdekességek- minden, amiről a napi média nem tudósít.

Címkék

 

2009.02.25. 04:33 BakkPéter

2048 gigabájtos bélyeg

Öt év múlva a boltokba kerülhetnek az első 2 terabájtos memóriakártyák. A 2009. február 16-19-e között megrendezett Mobile World Congress-en az SD Association bemutatta az új szabványát, melynek első képviselői 64 gigabájt tárolására lesznek alkalmasak. Ezeket már 2010 elejére ígérik.

Kis számolás a hajtás után...

 

Jelenleg a 8, 16 és lassan a 32 gigás memóriakártyák lesznek a piac "csúcsragadozói", 2 terabájt viszont akárhogyan is számoljuk, 2048 gigabájt adatnak felel meg. Jelenleg általánosan elfogadott, hogy egy mp3 tömörítésű fájlt 5 megának veszünk, ezalapján állítottam össze a következő kis szemléltető táblázatot.

Összehasonlítás
Kártyaméret8 gigabájt32 gigabájt2048 gigabájt

mp3 (5 megabájt/db)

16386554419.430
album (12 mp3/db)271096991

 

2 terabájtra tehát a mostani kb. 30-cal szemben megközelítőleg 7000 mp3 albumot tudunk felpakolni. Nyilván kevés embernek van ekkora digitalizált zenei kollekciója, más területen viszont nagyon értékes lehet ez a fejlesztés.

Ezalatt pedig az irodai szkennereket, fényképezőgépeket, laptopokat értem. Az elsőnél azért játszhat fontos szerepet, mert eddig nem lett volna érdemes tovább növelni a hatalmas multifunkciós gépeket még extra háttértárakkal is, ezután viszont elegendő lesz hozzácsatolni egy sima kártyaolvasót és az összes lementett anyag évekre visszamenően tárolhatóvá válik egy 2x2 centis lapkán.

Fényképezőgépeknél triviális, hogy a megapixel-háborúban a képek mérete is rohamosan nő, ezeket lesz hivatott kiszolgálni ez az új kárya. 

A legkézenfekvőbb felhasználási területet a végére hagytam. Egy laptop 2009-ben 120- és 200 gigabájt közötti adatot képes "magában tartani", teszi mindezt egy nagy, súlyos, hangos hűtéssel ellátott beépített winchesteren. 5 év múlva kispórolható lesz ez az elavult technológiai eszköz, gyakorlatilag hangtalan futású és átlagfelhasználói szinten végtelennek tetsző háttértárként léphet a helyébe a 2 terabájtos SD.

A Mac Book Air tehát szuperül néz ki, de vékonyságában és hordozhatóságában egy lyukkártyás gép lesz a hamarosan megérkező következő generációs noteszgépekkel összehasonlítva...

Link: Mobilaréna

 

Szólj hozzá!

Címkék: it mp3 sd kártya macbook air


A bejegyzés trackback címe:

https://vanujja.blog.hu/api/trackback/id/tr92964432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása